František

Spread the love

Botanická zahrada
František Zborník

Mám rád pěstování rostlin a dozvěděl jsem se, že na Praze 5 na Smíchově se nacházela do roku 1946 veliká botanická zahrada. Byla založena Marií Terezií a šlo prý o nejkrásnější botanickou zahradu severně od Alp. Táhla se od Jiráskova mostu až po Presslovu ulici a nazývala se univerzitní botanická zahrada. Zanikla po povodni v roce 1890 a byla přemístěna Na Slupi. Bohužel je již zbouraná a na jejím místě je park a domy. Měla 9 skleníků a pěstovalo se v ní třináct tisíc druhů rostlin. Dnes vznikla další moderní Botanická zahrada Fata Morgana v Tróji na Praze 7.

Ve skleníku Fata Morgana je to úžasné. Rostou tam palmy. Nejvíce palem je ve druhé a ve čtvrté části (například kokosovníky, datlovníky). Našel jsem tam také banánovníky. V Botanické zahradě můžete najít také masožravé rostliny – v její poslední části (mucholapky, háčkovky, láčkovky, šperlice, rosnatky, láškovice, tučnice, darlingtonie, heliamphory). Zkrátka rostou tam samé zajímavé rostliny z daleké divočiny.

Venkovní expozice nabízí návštěvníkovi k shlédnutí užitečné rostliny, ale pozor jsou tam i prudce jedovaté rostliny. Zaujala mne i plná zahrada bonsaí, dále rozsáhlá vinice, o kterou pečují šlechtitelé. Nahoře v kopci jsme našli včelařskou zahradu plnou úlů a medonosných květin.