Strana 4 – Tobík

Spread the love

ZAKRSLÝ KRÁLÍK – NEJLEPŠÍ ZVÍŘÁTKO DO DOMÁCNOSTI
Tobiáš Petřina, 9 let

Jaké zvířátko bys doporučil dětem do domácnosti?
Určitě zakrslého králíka. Máme ho doma a jsme s ním moc spokojeni. Mají ho také naši kamarádi. Chovat králíky můžete doma nebo i venku na zahradě.

Jak dlouho máte králíčka? Jak se jmenuje?
Jeden rok. Jmenuje se Smíšek, protože je s ním legrace. Když má radost, skáče jako hopík. Je strašně roztomilý, když se myje.

Co potřebujeme, abychom mohli doma chovat králíčka?
Králíček potřebuje klec. Musí být prostorná. Potom potřebuje záchod, boudičku, do které se může schovat. Dále pak misku na granule, napáječku (láhev na vodu s krmítkem), kouli nebo jesličky na seno, podestýlku nebo koberec na zem a dřevěné peletky do záchoda. Pak také hodné lidi okolo sebe :). Krmíme ho senem a granulemi, sem tam dostane nějaký pamlsek, kus jablka, salátu nebo mrkve. Nejradši má drbání mezi ouškama na hlavičce.

Co je podle tebe důležité vědět, když si poprvé přineseme králíčka domů?
Nedávejte králíčkovi do klece domeček, schoval by se do něj. Nezvykl by si na vás. Králíček bude chtít zůstat ve své kleci. Ale po čase se vydá na výpravu po bytě nebo po zahradě. Určitě schovejte všechny kabely a nenechte ho skákat do postele. Králíci vám také mohou sníst vaše domácí rostliny a s chutí se zakousnou i do kartonu. 🙂 Dobrá zpráva je, že králíček nesmrdí. Je to čistotné zvířátko.

Kdo se u vás o králíčka stará?
Je to náš kamarád, staráme se o něj všichni. Já se střídám se sestrou v krmení a sbírání bobků po bytě. Rodiče nám pomáhají s úklidem klece.

Co je na králíčkovi nejlepší?
Když si zívne, když se myje, skotačí a blbne. Má nádherně ladné pohyby. Můžeme se s ním mazlit. Je moc heboučký. Když jsem doma sám, dělá mi společnost. Pokud se schováte a pozorujete doma svého králíčka, dělá různé skopičiny a je to veliká legrace. Když má králíček napjaté tělíčko, ocásek vodorovně a hlavu se staženýma ušima vysunutou dopředu, je připraven k útoku. Pokud má v této poloze uši směrem nahoru, je zvědavý. Když prská, je naštvaný. Když mele pusinkou, něco se mu líbí. Můžeme si ho vzít s sebou i na chatu. Přepravujeme ho v přepravce, kterou v zatáčkách přidržujeme. Maminka říká, že se jí líbí, že je to tiché zvíře.

Znáš nějaké zajímavosti o králíčkách?
S tátou jsme našli na internetu, že nejdelší králičí uši měří 79cm! 🙂 Když se králíček rozeběhne a radostně skáče s otočkami, vyjadřuje tím radost z volnosti a pohybu. Králíci běhají rychlostí až 56 kilometrů za hodinu! Když králíček prská, může být agresivní, když vrní, je spokojený a cítí se bezpečně. Když zlehka mele čelistí, vyjadřuje tím, že se mu něco líbí. Králík umí také pěkně silně dupat. Znamená to, že má strach nebo někomu vyhrožuje.

Je normální, že králíčci pojídají svůj trus?
Ano, je to pro ně důležité, aby byli zdraví.

Proč králíčci dělají tolik bobků po bytě?
Králíčci si bobkama a močí vyznačují své teritorium. Pod bradičkou a u zadečku mají pachové žlázy, kterými značkují předměty ve svém okolí.

OTÁZKY PRO VÁS
Máte doma králíčka?
ANO NE

Jak se jmenuje? ………………………………..

Zkus vymyslet další jména pro králíky:…………………………………………………………….

Jak je tvůj králíček starý?………………………………………………………………………………..

Jakou potřebuje králík klec: a) malou b) velkou c) žádnou, žije doma ve vaší posteli

Co to znamená, když králíček jemně mele čelistí? a) má hlad b) něco se mu líbí c) něco papá

Co to znamená, když králíček silně dupe? a) chce se proběhnout b) blíží se ježci c) má strach

Co hlavně potřebuje králíček v kleci? a) hranolky a hamburger b) seno a vodu c) kafe

Co je na králíčkovi prima? a) hodně chrápe b) má krásně ladné pohyby c) rád kouše kabely

2 comments

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.