Saša

Spread the love

Tajemství žlutého papouška

Alexandra Jefimova

 

Letos k narozeninam jsem dostala nádhernou láhev na vodu se žlutým papouškem. Tu láhev si beru do školy každý den. A právě s touto láhví se jednou stala divná věc.

Jednou, myslím, že to bylo úterý, jsem se vracela ze školy. Po cestě pokáždé procházím malým parkem na Kavalírce. Je tam vždy hodně psů a dětí, tentokrát ale bylo prázdno. Najednou jsem uviděla něco žlutého v keři. Že by nějaké ptáče?

A byl to ptáček! Byl to žlutý papoušek, skoro úplně stejný, jako ten na mé láhvi. Koukal na mě chvíli z listí a potom vyletěl ven a posadil se na lavičku přede mnou.

– Pojď sem, ptáčku! – zavolala jsem a položila před ním na lavičku kousek banánu, který jsem se zrovna chystala sníst.

Papoušek pochutnal na banánu, pak zapípal, jako kdyby mi poděkoval a přelítl mi na rameno. Pomalu jsem šla domů s papouškem na rameně – asi rozhodl si zůstat se mnou.

Doma se ptáček uvelebil na skříni a hned usnul. Asi se toulal přiliš dlouho a byl unavený.

Mezitím jsem se rozhodla napít. A nestačila jsem se divit: z láhve na vodu zmizel obrázek s papouškem! Jak se to mohlo stát? Co když to něco znamená? Co když ten papoušek někomu patří a ten člověk je teď smutný?

Rozhodla jsem se najít majítele papouška. Vzala jsem si 20 listů papíru a na každý jsem nakreslila papouška a napsala toto:

Našel se žlutý papoušek

(andulka vlnkovaná)

v parku na Kavalírce.

Volejte: 747 626 595

Tyto inzeráty jsem nalepila všude po celém okolí.

Hned příští den mi zavolal starší pan a řekl, že táto papouščí holka se jmenuje Máňa a vyletětla mu z okna před třemi dny. Už za hodinu ten pan přišel s přepravkou a vypadal při tom moc šťastně.

Cítila jsem se smutně, protože jsem se loučila s papouškem, který se mi moc líbil, ale zároveň jsem byla spokojená, protože jsem udělala radost paníčkovi Máni.

Začala jsem se připravovat do školy. Vyndala jsem krabičku na svačinu a láhev na pití. Obrázek s papouškem byl zpět!

Už nejsem vůbec smutná. Navíc mi pan na rozloučenou slíbil, že až bude mít Máňa ptáčata, jednoho mi dá!